Szakrendelés

Kinek lesz pikkelysömöre?

Pikkelysömöre annak lesz, akinek hajlama van a betegségre, de a hajlam csak egy lehetőség…
Tudjon meg többet psoriasisáról!

Részletes felvilágosítás a betegségről általában, és személyre szabottan a Magyar Psoriasis Alapítvány bőrgyógyászati szakrendelésén Dr. Berecz Margit PhD bőrgyógyász főorvos vezetésével.

Rendelés minden kedden és csütörtökön 15-18 óráig, előzetes telefonos időpont-egyeztetés után. Telefonszámunk: (36-1) 218-81-10

 

Dr. Berecz Margit bemutatkozása

1970-től 2005-ig, megszűnéséig, a Semmelweis Egyetem Bőrklinikára telepített Országos Bőr- és Nemikórtani Intézetben dolgoztam, vezető munkatársként. Telepített intézet lévén, részt vettem a bőrklinikai betegellátásban (fekvőbeteg-osztályvezető, ambulancia-vezető), valamint az orvostanhallgatók oktatásában, és a bőrgyógyász szakorvosok képzésében. Az Országos Intézet igazgatója egy személyben a Bőrklinika igazgatója is volt, így együtt dolgozhattam Dr. Király Kálmán, Dr. Rácz István és Dr. Horváth Attila professzorokkal.

1971-ben Dr. Király Kálmán professzor támogatásával megszerveztem és 2005-ig – 34 éven át – vezettem az Intézetben működő Psoriasis Ambulanciát. Budapesti és országos vonatkozásban konzultáltam és kezeltem pikkelysömörös betegeket.

1968-70–ben Dr. Czeizel Endre ösztönzésére és közreműködésével végeztük Nyugat-Dunántúlon a psoriasis epidemiológiai és genetikai családvizsgálatát. Ekkor még nem volt elfogadott a pikkelysömör multifaktorialis kóreredete: a polygen öröklődés (psoriasisos hajlam) és környezeti tényezők – provokáló faktorok – szerepe a betegség megjelenésében, amit Magyarországon elsőként, világviszonylatban másodikként végzett vizsgálatainkkal igazoltunk.

Eredményeinkről beszámoltam a Magyar Dermatológiai Társulat 1972. évi nagygyűlésén, valamint közzétettük az Orvosi Hetilap 1974. (115. évfolyam) 18. számában is – A psoriasis epidemiológiai és genetikai családvizsgálata, Berecz Margit dr., Czeizel Endre dr., Varga István dr. A psoriasis kóreredetéről ma is ez az elfogadott elmélet.

A vizsgálat számomra azért volt nagy jelentőségű, mert megnyílt előttem a psoriasis, korán tudtam a betegség lényegében gondolkozni. Így ismertem fel a psoriasis korai és késői megjelenési formáit, a provokáló faktorok sokszínűségét, kapcsolatát egyes klinikai formákkal, a társbetegségek szerepét.

“Provokáló faktorok psoriasisban” című kandidátusi disszertációmban (1991) a psoriasis ambulancián gondozott betegek adatainak elemzése alapján elsőként összegeztem és írtam le a psoriasis megjelenését befolyásoló tényezőket: veleszületett hajlam és első megjelenési idő kapcsolata (I-II.típusú psoriasis), psoriasist provokáló faktorok, egyes psoriasis típusok jellemzői, a különböző psoriasis típusokhoz kapcsolódó provokáló faktorok, psoriasis és társbetegségek – ma is érvényes és közvetlenül a betegellátásban hasznosítható eredmények.

Ehhez kapcsolódott a betegeknek ajánlott könyv is. (dr. Berecz Margit, dr. Rácz István A pikkelysömörről 1983, 1992, Medicina Könyvkiadó).

Mint az Országos Intézet psoriasissal foglalkozó munkatársát, felkértek betegcsoport vezetésére a Holt-tengerhez és az albán tengerpartra. Addigra megfogalmazódott bennem egy psoriasisos civil szervezet megalakításának fontossága, ami a betegek kívánságával is találkozott. A résztvevő betegekkel megalapítottuk 1992-ben az első magyar psoriasis civil szervezetet, a Magyar Psoriasisos Betegek Egyesületét, melynek 2010-ig elnöke voltam, ezt követően örökös tiszteletbeli elnök.

Az Egyesület összejövetelein, a betegek részéről, egyre inkább felmerült az igény olyan bőrgyógyászati rendelő működtetésére, mely pikkelysömörös betegeket lát el. Ez egybeesett Varga Imre, a Magyar Psoriasis Alapítvány megalapítója és fenntartója elgondolásával, így meghívására, 1999-tól vezetem a Magyar Psoriasis Alapítvány bőrgyógyászati szakrendelését.

A rendelésen jelentkező betegek a psoriasis mibenlétéről szóló általános ismertető mellett személyre szóló, konkrét szakvéleményt kapnak pikkelysömörük kialakulását befolyásoló tényezőkről, megbeszéljük az esetleges kiegészítő vizsgálatokat, és a kezelést. Amennyiben a beteg igényli, a továbbiakban is kezelem, ellenőrzöm.

Végül, de nem utolsósorban a pikkelysömör családi érintettség miatt érdekelt, ezért lettem bőrgyógyász.