Mi az a psoriasis?

A pikkelysömör, orvosi nyelven psoriasis a bőrt, körmöket, nagyon ritkán nyálkahártyát érintő bőrbetegség. Krónikus, hosszantartó, kiújulásra hajlamos.
Gyakori, előfordulása hazánkban 2 % -ra becsülhető. A nőket és férfiakat egyenlő mértékben betegíti meg. Megjelenhet minden életkorban, a születés után az emberi életkor legvégső határáig. Tömeges első megjelenési ideje a serdülőkorra esik, ekkor többnyire a hajasfejbőrön kezdődik.

Mi okozza a pikkelysömört?
A pikkelysömör kialakulásában veleszületett hajlam és környezeti, úgynevezett provokáló faktorok játszanak szerepet.
A psoriasisos hajlam jelenti a jellegzetes reakciókészséget, a psoriasisos választ a különböző környezeti hatásokra. Eddig 7, úgynevezett psoriasisra hajlamosító ( PSORiasis Susceptibility gént ( PSORS-1, -2, -3, -4, -5, -6, -7 ) írtak le.
A genetikus hajlam önmagában nem elégséges a psoriasis megjelenéséhez. Ahhoz, hogy pikkelysömör kialakuljon, a veleszületett hajlamot megjelenítő, külső környezeti, provokáló faktorok hatása is szükséges. A “külső” hatás lehet belső betegség is. Provokáló faktorok mindazon hatások, melyek a pikkelysömörre hajlamos beteg bőrén psoriasist képesek megjeleníteni.

Kinek lesz pikkelysömöre?
Pikkelysömöre csak annak lehet, aki a betegségre való hajlammal születik. A psoriasisos bőrtünetek akkor alakulnak ki, ha hajlam és provokáló faktorok együttes hatása eléri azt a küszöbértéket, melynél a betegség már megjelenhet.

Hogyan diagnosztizálják a pikkelysömört?
A psoriasis tünetei annyira jellegzetesek, hogy a bőrgyógyászati vizsgálat alapján felállítható a diagnózis. Ritkán van csak szükség szövettani vizsgálatra.

Minden pikkelysömör egyforma?
Nem, a psoriasisnak nagyon sokféle formája van. A veleszületett hajlam és provokáló faktorok együttesen alakítja ki a psoriasis jellegzetes képét. A hajlam nagysága betegenként változó, a provokáló faktorok is sokfélék, ugyanazon betegnél az élet folyamán változhatnak. Ezért sokszínű a pikkelysömör.

Fertőző betegség a pikkelysömör?
Nem! A pikkelysömör semmilyen formában nem fertőz. Mivel a hajlam nem adható át másnak, ezért a beteg psoriasisa környezetére nem veszélyes.

Milyen testrészek érintettek?
A pikkelysömör az egész testen bárhol megjelenhet. Vannak “kedvenc” helyei: hajasfejbőr végtagok feszítő felszíne ( térd, könyök), körmök.

Előre jelezhető-e a pikkelysömör?
Ma még nincs olyan rutin vizsgálat, melynek segítségével, a bőrtünetek megjelenése előtt, jelezhető lenne a pikkelysömörre való hajlam.

Megbetegíti a belső szerveket?
A pikkelysömör a belső szerveket nem betegíti meg, izületi panaszokkal társulhat (arthritis psoriatica). A belsőszervi betegségek viszont ronthatják, vagy provokálhatják a psoriasist.

Gyógyítható a pikkelysömör?
A psoriasis ma még véglegesen nem gyógyítható, de tünetmentesíthető. A tünetmentes időszak változó, esetenként több év is lehet. Sokféle kezelési mód van. A bőrgyógyász, értékelve a psoriasisos tüneteket, figyelembe véve a társbetegségeket, az életkort, a beteg nemét, és még több más szempontot is, választja a beteg számára legkedvezőbb, legeredményesebb kezelést.

Mennyire súlyos betegség a pikkelysömör?
A psoriasis az életet nem veszélyezteti, ilyen értelemben nem súlyos betegség. Ugyanakkor egyike az életminőséget nagymértékben rontó bőrbetegségnek. Nehezítheti az interperszonális kapcsolatokat, társadalmi érvényesülést. Az életvitelt megdrágítja a költségigényes kezelés.

Van remény arra, hogy a végleges gyógymódot megtalálják?
Minden bizonnyal! A genetikai kutatások felderítették a psoriasisra hajlamosító géneket. Ezek működésének pontos megismerése a végleges, és oki kezelés záloga.

Dr. Berecz Margit