Az orvos válaszol

Kedves olvasónk, aki psoriasisban és izületi gyulladásban is szenved, aggodó levelében azt kérdezi, vannak-e a psoriasisnak stádiumai és olyan-e maga a betegség, mint egy rosszindulatú daganat?

Szerencsére meg tudom nyugtatni. A psoriasisos bőrben kétségtelen, hogy felfokozott a sejt oszlás és a szokásosnál több sejt is keletkezik, de ez teljesen eltér attól, ami a rosszindulatú daganatokra jellemző. Ez a sejtoszlás szabályozott, ellentétben a daganatokkal és nem képződnek daganatokhoz hasonló sejtek sem. A psoriasisnak olyannyira nincsenek előrehaladóan romló stádiumai, hogy előfordul, egy bizonyos ideig fennáll, elmúlik, és soha többé nem jelentkezik újra. Nagyon gyakori, hogy súlyosabb psoriasis forma megenyhül az évek során, persze ennek az ellenkezője is lehetséges. A pikkelysömör általában ugyanazon betegnél sem egyforma, változhat s ezt a változást a provokáló faktorok is befolyásolják. Semmiképpen sem általános az, hogy a psoriasis a fennállási idejével párhuzamosan egyre súlyosabb, rosszabb lesz.

Kérdésére tehát, egyértelműen azt tudom mondani: a psoriasis semmiben sem hasonlít a rosszindulatú daganatokhoz és nincsenek előrehaladó stádiumai.

Az önt ugyancsak érdeklő izületi gyulladásról egy másik rovatunkban részletesen írunk.

Dr. Berecz Margit