A pikkelysömörhöz társuló izületi gyulladásról

A pikkelysömörben szenvedő betegek mintegy 10%-ban a bőr- és /vagy körömpsoriasishoz gyulladásos izületi betegség is társulhat.

Az izületi gyulladás jóval gyakoribb a bőrérintettség mellett körömpsoriasisban is szenvedő betegek esetében, mint akkor, ha csupán a bőrön van psoriasis, a körmökön nincsen.

A gyulladásos izületi betegség derékfájdalomban, hátfájásban, mellkasi fájdalom jelentkezésében, a kezek, a könyökök, vállak, csípők, térdek, bokák, lábizületek fájdalmában, duzzanatában mutatkozhat meg. Előfordulhat, hogy hőemelkedés, vagy láz kíséri, de leggyakrabban láztalan a páciens. Sokszor csak egy-egy ízület érintett, kezeken-lábakon olykor kolbász-szerűen megduzzadt ujjak képében, máskor jellegzetes lehet az, hogy csak a jobb, vagy csak a baloldali végtagon jelentkezik panasz, de egyszerre sok ízület betegsége is előfordulhat.

Lehetséges, hogy a pikkelysömör jelentkezésével párhuzamosan, a bőrbetegség előtt (akár évekkel is), vagy a psoriasis kezdete után (akár évekkel is) lép fel az ízületi gyulladás. Fontos, hogy a psoriasisban szenvedő beteg ízületi gyulladás jelentkezése esetén reumatológiai szakrendelést keressen fel és ott nemcsak az ízületi panaszairól, hanem bőrbetegségéről is számoljon be az orvosnak. Így kaphat leggyorsabban választ arra a kérdésére, hogy a psoriasis és az ízületi panaszok kapcsolatban állnak-e egymással, vagy sem. Természetesen számos olyan ízületi panasz is van, amelyeknek semmi kapcsolatuk nincs a psoriasishoz: együttes fennállásuk csak a véletlen egybeesés. Ennek megállapítása reumatológus szakorvos feladata.

Még az egészséges embernek is alapvetően fontos az egészséges táplákozás, különösen fontos azonban ez, ha ízületi gyulladás jelentkezik. Javasolt a testsúly normális szintre csökkentése, a zsíros ételek teljes mellőzése, állati zsír helyett növényi zsírok, olajok használata, sok zöldség és gyümölcs fogyasztása, halak, csirke, pulyka nem zsíros tejtermékek (kefir, joghurt).

Fontos a rendszeres testmozgás, séták, gyógytorna (magnókazetták kaphatók a Budai Irgalmasrendi Kórház “Gyógysarok” nevű boltjában, 1023. Budapest, Árpádfejedelem u. 7. fszt.), úszás.

Az életmódot a krónikus ízületi betegségre figyelve úgy kell megváltoztatni, hogy a lelki-fizikai megterhelés a minimumra csökkenjen. Az ízületi betegségre hajlamosít az öröklődő tényezők mellett az ízület megütése, balesete, stresszhatás (szorongás, gyász), bizonyos fertőzések (gennyes mandula, fog, stb.) és környezeti tényezők is. Ezek között van a dohányzás, alkoholfogyasztás, az élet negatív eseményei.

Fontos ezért a megelőzésben és a lehető legjobb állapot elérésében a pozitív gondolkodás is.
Ezek mellett gyakran gyógyszeres kezelés is szükséges lehet.

Dr. Koó Éva