Daivonex kenőcs

A Psorcutan kenőcs forgalmazását 2003-ban a Leo Pharmaceutical visszavette a Sheringtől és Daivonex néven azonos hatóanyagtartalommal bocsátotta a gyógyszerpiacra.

Új lehetőségek a pikkelysömör kezelésében

A psoriasissal együtt élő betegek számára jól ismert, hogy betegségük számos módszerrel kezelhető és hosszú időszakokra tünetmentessé tehető. A pikkelysömör azonban krónikus betegség és sok tényező hatására kiújulhat. Ide tartozik például a fizikai terhelés, stressz, alkoholfogyasztás, a bőr dörzsölése, sérülése, a napégés.

A terápiát gyakran váltogatni kell, szükség van tehát olyan új gyógyszerekre, amelyek bővítik a bőrgyógyászok kezelési lehetőségeit.Ha a pikkelysömör tünetei enyhék, vagy közepesen súlyosak és nem érintik a testfelszín nagy részét, elsősorban a külsődleges kezelés jön szóba kenőcsök, krémek formájában. Igen sok lehetőség áll rendelkezésre, legelterjedtebb a mellékvesekéreg-hormont (kortikoszteroidot) tartalmazó, a kátránytartalmú és a ditranol készítmény. Hosszú távú alkalmazásuknak határt szabnak a terápia helyi mellékhatásai (például bőrsorvadás, értágulatok) illetve a kozmetikai tolerálhatóság.

A DaivonexR évtizedek óta az első olyan psoriasis elleni kenőcs Magyarországon, amely az eddigiekhez képest teljesen új hatóanyagot tartalmaz. A gyógyszer a természetes D3 vitamin származéka. Az aktív D3 vitamin napfény hatására képződik a bőrben. A kalcium-anyagcserére gyakorolt hatása jól ismert, ezért régóta használják különféle csontbetegségek gyógyítására.

A 80-as évek elején egy csontritkulásban szenvedő hölgyet kezeltek D3 vitaminnal, akinek egyúttal psoriasisos tünetei is voltak. Orvosa meglepődve tapasztalták, hogy a pikkelysömör a D3 vitamin hatására tünetmentessé vált. Ennek a klinikai megfigyelésnek a nyomán derítették ki, hogy a D3 vitamin szabályozni képes a bőrsejtek szaporodási és megújulási folyamatait. Támadáspontja ott van tehát, ahonnan a pikkelysömör betegség ered, hiszen a psoriasisos bőrben kórosan felgyorsul a sejtosztódás. A gyorsan szaporodó sejtek érési folyamata nem tökéletes, ez okozza a fokozott elszarusodást, a betegségre jellemző pikkelyképződés megjelenését. A természetes D3 vitamin természetes formájában nem alkalmas bőrgyógyászati betegségek kezelésére, mivel használatakor megemelkedhet a vérben a kalciumszint.

Olyan származékot kellett keresni, amely csak a bőrre fejt ki hatást. 1985-ben sikerült szintetizálni a kalcipotriolt, amely megfelel ezeknek a követelményeknek. A kalcipotriol-tartalmú kenőccsel végzett 6-8 hetes kezelés hatására kisebbedik a pikkelysömörrel érintett bőrterület, jelentősen csökken a gyulladásos beszűrődés, hámlás és bőrpír.

Számos esetben tünetmentessé is válhat a beteg. A kenőccsel általában napi két alkalommal, reggel és este kell bekenni a beteg bőrterületet.

Színtelen, szagtalan készítményről van szó, amely nem okoz kozmetikai problémát. Nagy előnye a kalcipotriolnak, hogy alkalmazása nem jár helyi súlyos mellékhatásokkal, legfeljebb enyhe és általában múló jellegű bőrirritáció jelentkezhet a kezelés kezdetén. Így a terápia hosszú távon, fenntartható jelleggel is folytatható, illetve ha egy időre megszakítják, bátran újrakezdhető.
Alkalmazási előírás

DaivonexR kenőcs Psoriasis vulgaris helyi kezelésére alkalmas gyógykészítmény. Hatóanyaga a calcipotriol, D3-vitamin-származék.

Psoriasis elleni hatása azon alapszik, hogy in vitro elősegíti és a keratinocyták differenciálódását, és gátolja azok proliferációját.

A készítmény bőrfelszínen át történő resorptiója csekély. Egyszeri alkalmazás esetén az alkalmazott dózis kevesebb, mint 1%-a szívódik fel.

 

Hatóanyag

0,05mg (0,005 %) calcipotriolum grammonként, víz az olajban típusú emulzióban.

Segédanyagok

D L-a tokoferol, folyékony paraffin, makrogol (2), sztearil-éter, nátrium-edetát, propilénglikol, dinátrium-foszfát dihidrát, fehér vazelin, tisztított víz.

Javallatok

Plakkos típusú psoriasis enyhe és közepesen súlyos, kevéssé kiterjedt eseteinek kezelése.

Ellenjavallatok

A készítmény összetevőivel szembeni túlérzékenység. Psoriasis punctata vagy psoriasis pustulosa esetében a bőrfelszínnek legfeljebb csak 30%-a kezelhető.

18 év alatti életkor (nincs elegendő klinikai tapasztalat).

Súlyos máj- vagy veseelégtelenség, a kalcium anyagcsere zavara, terhesség, szoptatás, arc- és/vagy hajas fejbőr kezelése.

Adagolás

Napi 2 alkalommal kell bekenni a beteg bőrfelületet. A kezelt bőrfelület nem haladhatja meg a bőrfelszín 30%-át (ez megfelel egy kar és egy lábszár bőrfelszínének).

Naponta maximum 15g hetente maximum 100g DaivonexR kenőcs használható fel. A kezelés időtartama nem lépheti túl a 6-8 hetet.

Folyamatos vagy intermittáló alkalmazás esetén – heti 50 g adaggal számolva – a DaivonexR kenőcsöt legfeljebb 1 évig szabad használni.

Az intermittáló kezelést előnyben kell részesíteni.

Mellékhatások

Bőrirritációs tünetek (viszketés, égő érzés, erythema), perioralis és facialis dermatitis, melyek a kezelés befejezése után általában megszűnnek.

Gyógyszerkölcsönhatások

Nem ismeretesek. Egyéb psoriasis elleni készítményekkel való együttes alkalmazásról nincs adat.

Figyelmeztetés

Az ajánlott dózissal történő kezelés során (legfeljebb heti 100 g DaivonexR kenőcs) a 6-8 hetes kezelési idő alatt a szérum kalciumszintje általában nem emelkedik. A terápia előtt és alatt minden betegnél rendszeres időközökben javasolt a kalciumszint ellenőrzése.

Nagy adaggal történő folyamatos kezelés során előfordulhat hypercalcaemia, a vesékben pedig gócos calcificatio alakulhat ki. Ilyen esetben a kezelés azonnali felfüggesztése és a szérum kalciumszintjének hetenkénti ellenőrzése szükséges az értékek normalizálódásáig.

A készítmény szembe ne kerüljön!

Az arc- és hajas fejbőr területén a készítményt nem szabad alkalmazni.

A betegnek a DaivonexR minden egyes használatát követően kezet kell mosnia, hogy a kenőcs ne juthasson az arcra vagy más egészséges bőrterületre. Kis felületen alkalmazható punctált vagy pustulosus psoriasis esetén, mert a hypercalcaemia kialakulásának veszélye fokozottabb.

Terhesség, szoptatás

Terhesség és szoptatás ideje alatt humán tapasztalatok hiánya miatt a készítmény nem alkalmazható.

Eltartása

szobahőmérsékleten.

Megjegyzés

Vényre kiadható gyógyszer (II. csoport)

Csomagolás

1 tubus (30 g) faltkartonban (Leo Pharmaceuticals)

 

OGYI-T.: 5984 Alkalmazási előírás OGYI-eng. száma: 9893/40/97