Daivobet kenőcs

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A DAIVOBET KENŐCS ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A Daivobet kenőcs a pikkelysömör (pszoriázis) kezelésére alkalmas gyógyszer, hatóanyagként gyulladáscsökkentő hatású betametazont és a D-vitaminnal rokon kálcipotriolt tartalmaz.

2. TUDNIVALÓK A DAIVOBET KENŐCS ALKALMAZÁSA ELŐTT
Ne alkalmazza a Daivobet kenőcsöt
– ha allergiás (túlérzékeny) a kálcipotriolra vagy a betemetazonra vagy a Daivobet kenőcs egyéb összetevőjére.
– különböző eredetű bőrfertőzések (vírusok, baktériumok, gombák vagy paraziták okozta bőrfertőzések, tuberkulózis vagy szifilisz fertőzéssel kapcsolatos bőrjelenségek, az arc értágulattal járó gyulladása (rozácea), a száj körüli bőrgyulladás, közönséges akne, a bőr elsorvadása, a bőr vénáinak károsodása, fekélyek, sebek, a végbél és a nemi szervek viszketése) esetén.
– kalcium-anyagcsere ismert rendellenessége esetén.
– pikkelysömör más formáiban (ún. eritrodermiás, exfoliatív és pusztuláris pszoriázisban).
– súlyos veseelégtelenség vagy súlyos májbetegség esetén.
A Daivobet kenőcs fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
– Ha a készítményt a kézen levő pikkelysömör kezelésére használja, különös gondot kell arra fordítani, hogy a kenőcs ne kerüljön az arcra.
– Túl nagy bőrfelületen hosszantartóan csak a kezelőorvos előírása szerint lehet alkalmazni. A kezelt terület nem lehet nagyobb a testfelület 30%-ánál.
– Nagy bőrfelületen, hajlatokban, fedett, nem jól szellőző bőrterületen óvatossággal kell használni, mert nőhet a felszívódás mértéke, és ezáltal a kortikoszteroid (betametazon) okozta mellékhatások kockázata.
– Az arc és a nemi szervek bőre nagyon érzékeny a kortikoszteroidokra (mint pl. a betametazon). Ezen testrészek hosszú távú kezelése kerülendő.
– Hosszantartó kezelés esetén a kortikoszteroid mellékhatásainak kockázata fokozódhat. Ilyenkor előfordulhat, hogy a kezelést le kell állítani. A hosszantartó alkalmazás megszakítása a kiújulás kockázatával járhat. Ezért a kezelés abbahagyását követő időszakban is fent kell tartani az orvosi ellenőrzést.

(Forrás: www.egeszsegkalauz.hu)