AHAVA – Holt-tengeri termékek

A Holt-tenger egyedülálló hatását, mint az egészség és szépség forrását már az ókorban is ismerték. Az éghajlat és a geológiai erők hatására a Holt-tenger területe a kor egyik fő gyógyászati és kozmetikai nyersanyagforrásává vált. A tenger szintje alatt 400 méterrel húzódó vízfelületével a Holt-tenger a Föld legalacsonyabban fekvő pontja. Több mint 30%-os ásványi anyag tartalma tízszeresen felülmúlja a többi tengerét., ennek köszönhető gyógyhatása is. A sós tengervíz jótékony hatással van a bőrbetegségek – ekcémák, pikkelysömör – gyógyítására, és a reumatikus betegek állapotára.

Holt- tengeri termékek alkalmazásának lehetősége a psoriasis kezelésében

Az ásványi anyagok élettani jelentősége vitathatatlan. Nagy szerepük van a sejtek vízháztartásának szabályozásában, ami a hámsejtek esetében a bőr rugalmasságát, felszíni simaságát, lágyságát biztosítja és megannyi létfontosságú enzim működéséhez szükségesek azok az ionok ( Ca, Mg, Na, K ), melyeket ásványi anyagokból nyerünk.

A Holt- tenger 33%-os sótartalma magyarázza részben a víz antiallergén, gyulladáscsökkentő hatását, és ad legalább részleges magyarázatot arra, milyen biokémiai folyamatok befolyásolása révén eredményezi a bőr turgorának és rugalmasságának növekedését.

A víznek egész szervezetünkre nyugtató hatása van. 15-20 perces fürdő (250 gr AHAVA Holt-tengeri fürdőkristályt oldjunk fel 70 l-es fürdővízben hetente 2-3 alkalommal) nemcsak kellemes ellazulást eredményez, de az immunrendszert is stimulálja. Mindazok számára enyhülést nyújt, akik izületi gyulladásban szenvednek, mivel az ozmózis révén hozzájárul a gyulladást okozó anyagok sejtekből való távozásához, a sejtek és a szervezet méregtelenítéséhez.

Különösen hasznos a fürdő rendszeres alkalmazása psoriasisban szenvedőknek! A psoriasis eredete ugyan mindmáig tisztázatlan, de az utóbbi évek kutatásai alapján sejthető, kialakulása kapcsolatban lehet az immunrendszer valamilyen zavarával. A Holt-tenger vízének kétséget kizáróan van immunrendszer-stimuláló hatása, és elmondhatjuk, hogy a psoriasis esetében jelenleg az egyik legbiztosabb eredményre vezető gyógymód ennek a víznek kúraszerű alkalmazása. Nem feledhető az sem, hogy mentes a bőrpanaszok szokásos terápiájában használt szteroidoktól és kortizontól, melyek mellékhatásaik miatt csak korlátozott ideig és nem is mindenki esetében használhatóak.

Több tanulmány is foglalkozik a sós víz összetételének, illetve hatásmechanizmusának vizsgálatával. Kísérletek bizonyítják, elsősorban a magnézium-bromid és magnézium-klorid sejtosztódás gátló hatását, valamint azt, hogy a kedvező gyógyhatás az ásványi anyagok bőrön keresztüli áthatolásával függ össze.

A Holt-tenger környékén levő kórházakban átlagosan 2-4 hét egy-egy kezelés ideje, amit a betegek egyéni állapota és környezethez való akklimatizálódásának mértéke módosíthat. Sajnos nem mindenki vehet részt ottani gyógykezelésben. Reményt keltő azonban, hogy a German Dead Sea Skin Center , az Association of the New Medical Technologies és a Russian State Medical University közösen végrehajtott kísérlet sorozata alátámasztja, hogy az otthoni körülmények között a Holt-tenger ásványi anyagait tartalmazó készítményekkel végzett kúrák hasonló eredményt mutatnak. Ezt a kiváló hatást UV-, illetve lézerkezelésekkel erősíteni, illetve stabilizálni lehet.

A Holt-tengeri készítményekkel való otthoni kezelés általában 1-2 hónapot vesz igénybe

A gyógyulási folyamat 4 fázisát különböztették meg:

 • magas pathologiás aktivitás, újabb érintett területek keletkezése
 • stabilitás (a bőr nem viszket, újabb kiütések nem keletkeznek)
 • regresszió (lassan megindul a letisztulás folyamata, a plakkok ellaposodnak)
 • tünetmentesség (a bőr teljes letisztulása)

A Holt-tengeri termékekkel végzett kúrának a laboratóriumok által kidolgozott menete

 • Az első fázisban, ami 2-3 hétig is eltarthat, napi 20 perces sós fürdőket javasolnak. Javasolt a Holt-tengeri anyagokat tartalmazó sampon használata is a fejbőr letisztulásának és a hajhagymák megerősödésének érdekében. A fürdő után bőrtípusnak megfelelő, gyorsan beszívódó krémek egyikét alkalmazzák.
 • A második fázisban még mindig a naponkénti sós fürdőt javasolják. Fürdés előtt iszapot tartalmazó szappannal mosakodjon a beteg, a habot ne mossa le, hanem 3-5 perc után merüljön az előkészített fürdővízbe. Fürdő után testápoló használatát javasolják. Ez a fázis eltarthat 2-3 hétig.
 • A gyógyulás harmadik szakasza 3-4 hét időtartamú. Hetente háromszor-négyszer van szükség sós fürdőre. Fürdés után a beteg anélkül, hogy az érintett felületet megtörölné, kenje be iszappal, tekerje be fóliával, amit 10-15 percig hagyjon hatni, majd zuhanyozza le. Az iszappakolás során mikroelemek hatolnak a bőr mélyére, pótolják a sejtekben a hiányzó elemeket és normalizálják a biokémiai folyamatokat. Fürdő után megfelelő bőrtápláló krémet alkalmazzon. Az utolsó szakaszban és a tünetmentes állapot fenntartása érdekében heti 1 alkalommal javasolt a sós fürdő, tavasszal és ősszel hetente kétszer.

Figyelmeztetés!

A készítmények alkalmazásakor kérje ki bőrgyógyásza véleményét!

Az emberek kis százaléka érzékeny a Holt-tengeri ásványi iszapra.
A tünetek közé tartoznak: dagadás – allergiás reakció; légzési nehézségek – asztmásoknál fordulhat elő.

Ha az első használat alkalmával valamelyik fent említett tünetre lenne figyelmes, a kezelést azonnal fejezze be!

A bőr kipirosodása és viszketése természetes reakciók, az ásványi iszap gyógyító erejét és az ásványi anyagok hatóerejét bizonyítja. Ezek a tünetek rövid időn belül megszűnnek.

Gyulladt bőrfelületen, illetve nyílt sebre az iszapot ne alkalmazza!

Meleg iszappal történő kezelés esetén, szív és érrendszeri megbetegedésekben, valamint magas vérnyomásban szenvedő betegeink kérjék ki orvosuk véleményét.

A Holt-tengeri ásványi iszapot ne használjuk arcra, helyette válasszunk a bőrtípusnak megfelelő arcápoló iszappakolások közül.

AHAVA Holt-tengeri fürdőkristály alkalmazásának lehetőségei

Az egész test fürdője, mint alapkúra:

 1. Szórjon 25 dkg AHAVA fürdősót az üres kádba
 2. Töltse meg a kádat (kb.70 l) 37-39 C hőmérsékletű folyó meleg vízzel.
 3. Óvatosan merüljön el a vízben és pihenjen benne 15-20 percig.
 4. Gondosan mossa le a bőrét meleg vízzel.
 5. (A fürdő után alkalmazhat iszap-kezelést is.)
 6. Használja az AHAVA testápoló krémet.

Sóoldat helyi alkalmazása:

 1. Oldjuk fel fokozatosan 250 ml forró vízben kb.1 evőkanál AHAVA fürdősót.
 2. Hűtse le az oldatot kellemes hőmérsékletre.
 3. Az oldatba mártott vattával óvatosan borogassa be a beteg bőrfelületet.
 4. 10-15 perc után mossa le a kezelt bőrfelületet meleg vízzel.

AHAVA Holt- tengeri ásványi iszap alkalmazásának lehetőségei

Hidegen: különböző bőrbetegségek, pl. pikkelysömör, ekcéma, akne.

 1. Vigyen fel a beteg bőrfelületre kb. félujjnyi vastagságban AHAVA ásványi iszapot és fedje le vizes gézlappal vagy fóliával.
 2. Hagyja hatni 15-20 percig.
 3. Majd öblítse le az iszapot.
 4. Végül használja az AHAVA testápolót.

Melegen: reumás panaszok esetén.

 1. Melegítse fel az iszapot forró vizes edényben vagy mikrohullámú sütőben.
 2. Vigyen fel a beteg testrészre kb. félujjnyi vastagságban iszapot.
 3. Burkolja be vizes gézlappal, vagy fóliával és tartsa melegen a bőrfelületet.
 4. Hagyja hatni 20-30 percig.
 5. Öblítse le az iszapot.

Javasolt eladási árak 2007-ben

Ahava – Dermud termékek

Intenzív tápláló kézkrém (125 ml) – 4524 Ft
Intenzív tápláló lábkrém (125 ml) – 4992 Ft
Intenzív tápláló testkrém (200 ml) – 6084 Ft
Nyugtató testápoló (250 ml) – 5616 Ft
Hidratáló tusoló krém (200 ml) – 2808 Ft
Mélytisztító (125 ml) – 4524 Ft
Nyugtató hidratáló nappali arckrém SPF15 (50 ml) – 6708 Ft
Éjszakai bőrtápláló krém (50 ml) – 6708 Ft
Holt-tengeri iszap Aloe Vera-val (250 gr) – 1560 Ft

Ahava – Source termékek

Holt-tengeri fekete iszap (250 gr) – 1248 Ft
Holt-tengeri fürdő kristály (250 gr) – 1092 Ft
Holt-tengeri fürdő kristály (1 kg) – 4056 Ft

www.ahava.hu