A pikkelysömör biológiai kezeléséről

A psoriasisosra hajlamos beteg sajátságos biológiai válaszát módosító biológiai terápia (“Biologic Response Modifier”, BRM) nagy előrelépés, új lehetőség  a psoriasis kezelésében.

Szervezetünkben, így fontos, önálló szervünkben, a bőrben is, bonyolult folyamatok zajlanak. Van saját immunrendszere, mely figyel, jelez, és szabályoz. A különböző behatásokkal szemben védekezünk gyulladásos/immunológiai folyamatok segítségével.

Az immunválasz szabályozásában fontos szerepet játszanak a citokinek. Közvetítik a sejtek közötti kommunikációt, az immunválaszban fontos jelzéseket. Hatásukat a sejtek receptoraihoz kapcsolódva fejtik ki. Ezek közé tartozik a védekezés karmesterének is nevezett TNF-alfa (Tumor Nekrosis Faktor alfa), valamint az interleukin 12/23 (IL12/23), az interleukin 17 (IL17), és még több más, jelentős hatású interleukin. Pikkelysömörben többek között ezek a citokinek is felszaporodnak, ami a psoriasisra jellemző válaszhoz vezet. Ezt tereli megfelelő irányba, módosítja a biológiai kezelés.

A biológiai terápiás szerek olyan mesterségesen előállított ellenanyagok, melyek gátolni képesek azokat az interleukinokat, melyek a sajátságos psoriasisos válaszért felelősek. Innen származik a biológiai terápia elnevezés.

A biológiai kezelést más betegségekben már korábban alkalmazták. Ennek kapcsán figyelték meg, hogy azoknak a biológiai terápiával, nevezetesen TNF alfa gátlóval kezelt betegeknek, akiknek pikkelysömörük is volt, bőrtünetei visszafejlődtek. Ezen tapasztalat alapján kezdték alkalmazni psoriasisban is.

Az IL12/23, valamint az IL/17 gátlókat már kifejezetten psoriasis kezelésére fejlesztették ki, és várható további IL gátlók bevezetése is.

 

A biológiai terápia helye a psoriasis kezelésében

A psoriasis kezelését meghatározza:

  • A bőrtünetek kiterjedése, súlyossága (Milyen nagy bőrfelületet foglalnak el a psoriasisos bőrjelenségek? Milyen mértékű a psoriasisos plakkok vastagsága, a gyulladás, hámlás? Társul-e psoriasisos ízületi gyulladással?) Ennek alapján megkülönböztetünk enyhe, középsúlyos és súlyos psoriasist.
  • A psoriasis hatása az életminőségre (Mennyire gátolja a beteget a mindennapi életben, társas kapcsolatokban, munkájában?)
  • Előző kezelések (Kapott-e korábban kezelést, nem csupán helyi, hanem belső kezelést is, miért nem kaphatja tovább – mellékhatások, vagy hatástalanság miatt?)
  • Társbetegségek (Milyen más betegségei vannak, melyeket figyelembe kell venni, esetleg a kezelést nem teszik lehetővé?)

A kis kiterjedésű, enyhe psoriasisban elégségesek a külsőleg, közvetlenül a bőrre alkalmazható, úgynevezett helyi kezelések – például krémek, kenőcsök.

Ha ez nem hatékony, vagy a psoriasis nagyobb testfelületet foglal el, súlyosabb – kiegészíthetjük fénykezeléssel.

Amennyiben ez sem elégséges, vagy a beteg bármilyen ok miatt nem kaphat fénykezelést, a belsőleg alkalmazandó acitretin, metotrexat, ciclosporin tartalmú gyógyszerek közül lehet választani.

A felsorolt kezelési módok kombinációban is adhatók.

Ha a psoriasis középsúlyos, vagy súlyos (akár a kiterjedést, akár az életminőség befolyásolását tekintve), és a felsorolt kezelések nem javítanak, vagy bármi okból nem adhatók, mérlegelhető a biológiai kezelés.

Mint minden gyógyszernek, a biológiai kezelésnek is lehetnek mellékhatásai, ezért a kezelés előtt alapos, részletes kivizsgálás történik.

A psoriasis biológiai kezelése nem tekint vissza hosszú múltra, a mellékhatások tekintetében rövid távú megfigyelések vannak. A hosszú távú mellékhatások összegzéséhez még több tapasztalat szükséges.

Lényeges, hogy mindig az adott beteg vonatkozásában kell mérlegelni a kezelést. A psoriasis súlyossága mellett figyelembe kell venni az életkort, a társbetegségeket, stb.

 

Hogyan történik a kezelés?

Biológiai kezelésre hazánkban csak a Biológiai Terápiás Centrumokban, a gyógyszer felírására jogosult helyeken van lehetőség. Az országban kilenc bőrgyógyászati centrum van. A psoriasishoz társuló ízületi gyulladás- arthritis psoriatica – biológiai kezelése a Reumatológiai Terápiás Centrumokbantörténik.

A gyógyszer injekció formájában kerül előállításra. Adható bőr alá, subcutan (mint pl. az inzulin), vagy infúzióban.  A subcutan alkalmazhatók közül egyeseket a beteg otthonában adja be magának, más esetben a Biológiai Terápiás Centrumban kapja meg. Az infúziós kezelés a Centrumban történik.

Az adagolás szintén az adott gyógyszertől függ, történhet hetente, kéthetente, hathetente, négyhavonta.

A kezelést megelőző kivizsgálást, a kezelés időtartama alatti ellenőrzést is a Biológiai Terápiás Centrum munkatársai végzik.

 

Hasonlóan más kezelésekhez, a biológiai kezelés sem gyógyítja meg a pikkelysömört –tünetmentesíti, tehát visszafejleszti a psoriasist, de ez nem végleges.

A biológiai kezeléssel kapcsolatos kérdéseiket továbbra is várjuk telefonon, emailben, vagy személyesen az irodánkban.

Dr. Berecz Margit