Kérdőív a pikkelysömörhöz társuló körömtünetekről

Prof. Dr. Gyulai Rolland, a Pécsi Tudományegyetem Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinika igazgatója a következő kéréssel fordult betegtársainkhoz:

Tisztelt Hölgyem/Uram!

A pikkelysömör sokakat érintő krónikus bőrbetegség, mely gyakran szövődik körömtünetekkel. Bár a betegség kialakulásáról sokat tudunk, csak részben ismert, hogy a körömtünetek mekkora esztétikai problémát jelentenek a betegek és mások számára.

Kutatásunk célja ezért az, hogy felmérjük, milyen mértékben zavaróak a pikkelysömörhöz társuló körömtünetek. A kérdés vizsgálata céljából egy interneten kitölthető kérdőívet szerkesztettünk, melynek kitöltése során 19 körömelváltozás képét mutatjuk meg pikkelysömörös betegeknek és egészséges önkénteseknek. A válaszadókat arra kérjük, hogy jelöljék meg, hogy a szubjektív véleményük szerint ezek a körömelváltozások mennyire (nem) esztétikusak. A kérdőív kitöltése kevesebb mint 5 percet igényel, az adatgyűjtés természetesen anonim módon zajlik.

Arra kérjük Önt is, hogy segítse munkánkat a kérdőív kitöltésével.

A kérdőívet ide kattintva tudja kitölteni.

Reményeink szerint a kutatás eredményei hozzájárulhatnak a pikkelysömör betegség jobb megismeréséhez, esetlegesen új diagnosztikai vagy kezelési lehetőségek kifejlesztéséhez. Kutatásunk eredményei egyetemi diplomamunka alapját képezik majd, illetve hazai és nemzetközi tudományos közleményekben kívánjuk azokat ismertetni.

Amennyiben egyetért a kutatás céljával, kérjük küldje tovább az emailt más pikkelysömörös betegek vagy hozzátartozóik, barátaik részére is.

Köszönjük, hogy segíti a munkánkat a kérdőív kitöltésével és továbbküldésével!

Prof. Dr. Gyulai Rolland (PTE Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinika)
Szebényi Júlia Liza (PTE IV. éves orvostanhallgató)