In memoriam Czeizel Endre

A 2015. augusztus 10-én elhunyt Dr. Czeizel Endre, orvos-genetikus professzor, akinek szerepét a psoriasis kóreredetének tisztázásában kevesen ismerik.

A professzor ismert volt szakmai segítőkészségéről. Amikor véleményét kértem a psoriasis addig még nem tisztázott öröklésmenetéről, családvizsgálatot javasolt.

A közösen megtervezett vizsgálatot Győr-Sopron megyében, 1968-70-ben végeztük. Az eredményt az Orvosi Hetilapban (1974) ismertettük, világviszonylatban elsők között.

A várakozásnak megfelelően igazolni tudtuk a pikkelysömör multifaktoriális kóreredetét – polygén örökletes hajlam, melyet külső környezeti tényezők, provokáló faktorok jelenítenek meg.

Az eredmény évtizedek múltán vonult be a szakmai köztudatba, de ma is ez az elfogadott, érvényes szakmai álláspont.

A psoriasisos betegek szempontjából azért nagyon fontos, mert megváltoztatta a betegségről alkotott felfogást, amit közvetlenül a betegellátásban, kezelésben lehet hasznosítani.

Személyesen is hálával tartozom Czeizel Professzornak. Ez a vizsgálat szakmai munkásságom meghatározó kiindulópontja volt, melynek eredményei – reményeim szerint – ugyancsak a pikkelysömörös betegek hatékonyabb ellátását szolgálják.

Dr. Berecz Margit

Dr. Czeizel Endre cikke, melyet 2001-ben a Magyar Psoriasis Alapítvány felkérésére írt, itt olvasható.