III. Országos Pszoriázisbeteg-találkozó, Harkány

A magyarországi pszoriázisbeteg-szervezetek és a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház 2009. szeptember 19-én a baranyai fürdővárosban rendezték meg a III. Országos Psoriasisbeteg-találkozót, hogy tovább népszerűsítsék a betegszervezetek tevékenységét, valamint elősegítsék további együttműködésüket..

A találkozót Kerécz Tamás a Gyógyfürdőkórház főigazgatója nyitotta meg, majd Bédy István, Harkány polgármestere köszöntötte a Magyar Psoriasisos Betegek Egyesülete, a Hajdúsági Psoriasis Club, a Kaposvári Pszoriázis Klub, a Pécsi Psoriasis Klub és a Szegedi Psoriasisklub képviselőit és az érdeklődőket.

Dr. Hortobágyi Judit Harkány városát, a gyógyvíz és a 181 éves kórház történetét mutatta be.

Dr. Sebők Béla a harkányi gyógyvízzel kapcsolatos vizsgálatokat ismertette. Beszélt a a kénhidrogén tartalmú víz gyulladáscsökkentő, a fehérvérsejtekre és a hámsejtek érési folyamatára gyakorolt hatásáról, illetve a klinikai vizsgálat eredményeiről.

A Harkányi Idegenforgalmi Konzorciumot Kerécz Tamás főigazgató ajánlotta a résztvevők figyelmébe.

Dr. Lővei Csilla rheumatológus a pikkelysömör mozgásszervi szövődményes formáiról tartott tartalmas, érdekes előadást, melynek egyik, talán legfontosabb gondolatát így lehetne összegezni: A psoriasisos izületi gyulladás jelentkezésekor a gyógyszeres terápia elengedhetetlenül fontos, minél hamarabb és a tünetmentesség eléréséig kell folytatni.

Dr. Fábos Beáta a bőrgyógyász szemszögéből ismertette a psoriasis kezelési lehetőségeit, előadását hangulatfestő fotókkal illusztrálva. Ehhez a témához kapcsolódva egy betegtárs kérdésére megtudhattuk egy gyógyszercég jelen lévő képviselőjétől, hogy a pikkelysömör biológiai terápiájára felhasználható évi 6,8 milliárdos keret szeptember végig elég, de ez nem korlátozza az ellátást, illetve az újabb betegek bevonását a kezelésekbe, mivel az e fölötti összeget a gyógyszercégek állják.

A délelőtti programot Hullmann László a szegediek képviselője zárta, ismertetve a szervezők által szerkesztett ajánlást.

Ebéd után egy-egy psoriasissal élő résztvevő osztotta meg betegsége történetét, kezeléseinek tapasztalatait a többiekkel. Bemutatkozott a legfiatalabb, kaposvári betegklub. Majd a betegszervezetek elfogadták az ajánlást.

A programot a gyógykórházban tett látogatás zárta, ahol Hortobágyi doktornő végigkalauzolta a résztvevőket az osztályokon, a kezelőhelységeken, miközben ismertette a terápiás folyamatot,. A vállalkozó kedvű látogatók ki is próbálhatták a harkányi víz gyógyító hatását.